Guan Eng Pertikai Kewajaran Perlantikan Sheikh Omar Ke Dalam YADIM Jadi Kontroversi

719

KUALA LUMPUR: Pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paloh dari DAP, Sheikh Omar Ali, dalam Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) tidak sepatutnya menimbulkan kontroversi kerana beliau berbangsa Melayu dan beragama Islam.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, berkata pelantikan Sheikh Omar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Keusahawanan, Koperasi dan Ekonomi Kreatif negeri Johor itu tidak sewajarnya dipertikaikan semata-mata kerana beliau ahli DAP.

Katanya, jika individu dilantik itu bukan beragama Islam, maka pertikaian yang ditimbulkan UMNO, PAS dan beberapa badan bukan kerajaan (NGO) mungkin boleh difahami.

“Beliau seorang Melayu dan Islam, apa masalahnya (untuk dilantik sebagai ahli lembaga pemegang amanah YADIM), kecualilah (pelantikan) dikaburi oleh kepentingan politik.

“Sheikh Omar ini ahli Exco kerajaan negeri Johor dan juga seorang graduan agama. Jika dia boleh dilantik sebagai Exco yang diperkenan oleh Sultan Johor, kenapa tidak boleh dilantik sebagai ahli lembaga pemegang amanah mana-mana pertubuhan Islam.

“Saya lihat ini hanyalah semata mata serangan politik. Saya rasa tak payah buang masa layan pandangan sebegini,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Majlis Penutup 8TV CNY Grand Bazar, di sini, hari ini.

Turut hadir, Pengarah Urusan Kumpulan Media Prima Berhad (MPB), Datuk Kamal Khalid dan Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Televisyen Media Prima (MPTN), Johan Ishak.

Sebelum ini, Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki, dilaporkan menyifatkan pelantikan Sheikh Omar itu menggambarkan institusi Islam mula dirobek kerajaan yang didominasi DAP, manakala Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan pula mendakwa YADIM bakal dicorakkan DAP.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof, yang mengesahkan pelantikan Sheikh Omar, menegaskan ia tidak sepatutnya mencetuskan kontroversi kerana pelantikan itu berdasarkan kelayakan dimilikinya.

Terdahulu, dalam ucapannya, Guan Eng yakin ekonomi akan bertambah baik pada masa depan serta rakyat akan mendapat manfaat hasil pentadbiran kerajaan yang bersih.

“Kerajaan ini tidak mencuri duit rakyat, sebaliknya rakyat yang akan dapat duit,” katanya.

8TV CNY Grand Bazaar yang pertama kali diadakan secara besar-besaran, berjaya menarik kira-kira 400,000 pengunjung selama 19 hari penganjurannya, berakhir esok.

Program itu juga berjaya menerima pengiktirafan Malaysia Book of Records (MBOR) dengan menampilkan persembahan tarian singa dengan paling banyak singa.