Kuota Bumiputra Untuk Lot Industri Pula Dikurangkan 10% Bermula Februari

740

JOHOR BARU: Johor telah mengurangkan kuota untuk lot-lot bumiputra di tapak perindustrian sebanyak 10% untuk menarik lebih ramai pelabur.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Antarabangsa, Pelaburan dan Utiliti Negeri, Jimmy Puah Wee Tse, berkata langkah untuk mengurangkan kuota dari 40% hingga 30% bermula pada bulan Februari.

“Pemaju tapak perindustrian menyuarakan keprihatinan terhadap lot tanah yang tidak terjual dan mendapatkan bantuan daripada kerajaan negeri.

“Selepas banyak pertimbangan, kami memutuskan untuk melaksanakan dasar ini untuk meningkatkan aliran tunai mereka serta menggalakkan lebih banyak pelabur masuk,” katanya dalam satu sidang akhbar selepas perayaan Tahun Baru Cina di Grand Paragon Hotel.

“Bagaimanapun, ini hanya terpakai untuk kawasan industri, manakala kuota bumiputra 40% di kawasan perumahan kekal.

“Langkah ini juga diambil kerana kadar pengambilan lot bumiputra yang rendah di kawasan perindustrian, iaitu hanya 2% atau lebih rendah,” katanya.

Puah berkata dengan dasar baru ini, lebih mudah dan cepat bagi pelabur membeli kilang-kilang di sini dan meningkatkan ekonomi.

“Ini untuk menjaga kepentingan kerajaan negeri juga,” katanya.

Beliau berkata dasar baru itu hanya digunakan untuk aplikasi pembangunan baharu. Kuota 40% untuk perkembangan berterusan.

“Pemaju yang mahukan dasar baru untuk pembangunan yang berterusan mereka boleh membuat rayuan dan kami akan menilai kes berdasarkan kes,” katanya.