Mahfuz Gagal Failkan Rayuan, Diperintah Bayar Gantirugi RM210,000 Kepada Hassan Ali?

1395

Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Mahfuz Omar gagal mendapatkan kebenaran daripada Mahkamah Persekutuan untuk merayu keputusan Mahkamah Tinggi yang memerintahkannya untuk membayar bekas ahli politik Datuk Dr Hasan Mohamed Ali RM200,000 berkaitan kes saman fitnah.

Peguam Mahfuz, Faiz Fadzil memberitahu theedgemarkets.com bahawa panel tiga anggota yang diketuai oleh Pesuruhjaya Mahkamah Rayuan Tan Sri Ahmad Maarop menolak permohonan kliennya hari ini dan memerintahkan Mahfuz membayar kos RM10,000.

Mahkamah Tinggi pada Disember 2015 telah mememerintahkan Mahfuz untuk membayar gantirugi RM200,000 kepada Hasan, yang sebelum ini berkhidmat sebagai presiden organisasi bukan kerajaan Jalur Tiga Malaysia (Jati), selepas dipecat oleh PAS pada tahun 2011.

Hassan Ali

Hasan telah menyaman Mahfuz kerana didakwa mengeluarkan kenyataan fitnah dalam sidang media pada bulan Mac 2012, di mana timbalan menteri itu mendakwa bahawa presiden Jati itu menerima bantuan daripada kerajaan Barisan Nasional untuk ceramahnya.

Hasan menuntut pampasan umum, kerosakan teladan dan injunksi yang menghalang Mahfuz daripada mengulangi kata-kata fitnah.

Selepas perbicaraan penuh, Mahkamah Tinggi berpendapat bahawa Mahfuz mempunyai niat jahat dalam mengeluarkan kenyataan itu. Pernyataan itu, jika dibaca secara keseluruhannya, boleh menyebabkan Hasan menjadi stigmatis dan dianggap sebagai orang yang tidak ikhlas dan tidak layak untuk memegang jawatan dalam politik, mahkamah memutuskan.

Mahfuz, bekas ahli politik PAS, kini menyertai Parti Amanah Negara dan merupakan ahli Parlimen untuk Pokok Sena di Kedah.

  • Diterjemah dari artikel asal di The Edge menggunakan Google Translate