Pertabalan Agong : PMO Ancam Tun M Tidak Akan Hadirkan Diri Sekiranya Kerusi Najib Diletakkan Sebaris Dengannya?

2626

Bersempena Pertabalan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang Dipertuan Agong yang ke 16 di Istana Negara hari ini, beberapa pemilik akaun facebook mendakwa berlaku sedikit kekecohan sebelum majlis tersebut bermula.

Pemilik facebook yang menggunakan nama Melissa Marco menulis;

Klik untuk bacaan penuh

DSNR TIDAK KELIHATAN DI ISTIADAT PERTABALAN YDP AGONG?

Sumber mendapati terdapat sedikit kekecohan apabila anggota keluarga diraja mendapati tempat duduk DSNR telah diubah ke bahagian belakang. Pihak Istana tidak senang dengan keputusan tersebut kerana terdapat campurtangan politik dan menegaskan susunan kerusi itu hendaklah dibuat selaras dengan protokol yang diwartakan kerajaan.

Tempat duduk disusun semula dan ia tidak disentuh sehingga pukul 7 pagi pagi ketika pegawai PMO masuk. Pegawai itu meminta kerusi DSNR dipindahkan dan ditempatkan di barisan Orang Besar Pahang, sebagai Dato Shahbandar dari Pahang.

Perubahan susunan kerusi hanya dimaklumkan kepada pihak DSNR pada saat saat akhir awal pagi tadi. Masa terlalu singkat untuk DSNR menyediakan pakaian rasmi Orang Besar Pahang kerana pakaian dan orang yang biasa membantu beliau bersiap dalam pakaian rasmi tersebut didatangkan khas dari Pekan, walhal DSNR perlu tiba di Istana tepat pada 8.30 pagi. Orang biasa mungkin tidak menghargainya, tetapi di Istana, DSNR dijangka menghormati dan mematuhi protokol kod pakaian.

Menurut sumber, Istana enggan berkompromi dengan perubahan saat akhir yang tidak menghormati keputusan Istana. Pegawai PMO mengancam bahawa Tun M tidak akan menghadiri Istiadat Pertabalan ini jika kerusi DSNR diletakkan sebaris dengannya.

Sejijik-jijiknya manusia, itulah kamu!

Selain pemilik akaun tersebut, seorang lagi pemilik akaun yang menggunakan nama Fadzil Saari turut memuatnaik satu status yang menjurus kepada perkara yang sama;

Klik untuk bacaan penuh

Dah berjaya halang Najib datang ke Majlis pertabalan YDPA pun masih buat muka mcm kambing tua.