Selamat Tinggal, Tiada Lagi Keletah Salih Yaacob Di Radio

751

CELOTEH Salih Yaacob di saluran radio Sinar FM tidak akan kedengaran lagi apabila personaliti terkenal tanah air menamatkan tugasnya semalam (Selasa).

Keputusan meninggalkan konti radio dibuat Salih selepas kontraknya sebagai penyampai berakhir.

Berikutan itu, Salih enggan memikirkan apa-apa rancangan lain, sebaliknya, mahu memberi tumpuan pada diri sendiri selain fokus pada keluarga.

Katanya, pengalaman dan kesempatan yang diberikan oleh Sinar FM selama 13 tahun disifatkannya sudah cukup memberi kepuasan kepadanya.

“Semalam (Selasa) hari terakhir saya berkhidmat sebagai penyampai Sinar FM yang akan juga menjadi penamat karier saya di konti radio.

“Alhamdulillah… saya rasa puas dengan apa yang telah saya lakukan selama tempoh itu. Sudah banyak kegembiraan dan keceriaan yang saya kongsi di radio,” kata Salih kepada Astro AWANI berkongsi kisah pengakhiran kerjayanya sebagai personaliti radio.

Menurut Salih atau lebih mesra dengan panggilan Abang SY, pada usianya yang bakal mencecah 58 tahun pada November ini, beliau mahu memberi tumpuan pada kehidupan peribadinya.

Salih berkata, segala perancangan kerjaya dan kehidupannya sudah diatur dengan baik oleh Allah dan sebagai manusia, beliau harus melihat sentiasa positif menghadapinya.

“Allah dah bagi saya 38 tahun masa (aktif) dalam industri hiburan. Macam-macam kerja saya dah buat menyanyi, berlakon dan menjadi penyampai radio.

“Segala-galanya sudah diatur elok oleh Allah. Rezeki yang Allah salurkan Alhamdulillah semuanya untuk saya dan keluarga. Tiada apa yang perlu saya runsingkan lagi,” ujar lelaki yang tidak pernah lokek senyuman itu lagi.

Dalam masa sama, Salih berkata, beliau gembira dapat menamatkan kerjaya sebagai penyampai radio dengan Sinar FM dengan cara yang baik.

Katanya, ada baiknya juga mengundur diri pada saat ini memandangkan perkembangan radio sejak kebelakangan ini memerlukan sumbangan dan kreativiti generasi mudah.

“Era radio sudah berubah. Saya tidak mampu untuk menjadi seperti generasi muda, sudah tidak sesuai buat saya,” kata Salih penuh jujur.

Selain Salih, rakan penyampai personaliti itu, Adi Fashla Juraimi juga akan mengucapkan selamat tinggal pada Sinar FM menjelang hujung bulan ini.

Kontrak Adi, 41, juga tidak akan disambung sebagai penyampai stesen yang terkenal dengan lagu-lagu retro itu.

Menurut Adi, beliau berterima kasih dengan Sinar FM khususnya serta syarikat penyiaran Astro yang telah memberikan kepercayaan tidak berbelah bahagi padanya selama 15 tahun dalam dunia radio.

“Setakat ini, saya tiada sebarang perancangan apa-apa lagi, mungkin beri tumpuan pada kerja-kerja pengacaraan secara bebas,” ujar Adi yang bakatnya mula dicungkil dari program realiti Akademi Fantasia musim pertama.

Salih dan Adi merupakan pasangan penyampai radio Sinar FM yang sentiasa menceriakan pendengar mereka pada setiap petang.

Sebelum menyertai keluarga Sinar FM, Adi merupakan antara penyampai radio terawal yang membina karier di stesen X-Fresh selama empat tahun sebelum dipindahkan ke stesen radio Era FM.

Penyertaannya dalam Sinar FM pula mencecah usia dua tahun.